HSC – A hiperérzékenység

A hiperérzékenység vagy szuperérzékenység (high sensitivity, HS) egy személyiségi jegy. Ez nem betegség, nem egy idegrendszeri zavar, mégis sokszor nagyon nehéz meghatározni a különbséget a Szenzoros Feldolgozási Zavar és a HS között.

Összegyűjtöttem néhány fontos információt, ami esetleg irányt mutathat.

Először is egy cikk a Szenzoroskert blogról: SPD vs HSC

 

A legfontosabb, ami elindíthat vagy más irányba terelhet az a HSC teszt.

Ez a Szuperérzékenyek oldalon elérhető magyarul, nekem úgy tűnik, rengeteget dolgoznak, hogy minél több hiteles infót osszanak meg. Katt ide a TESZThez!!

Forrás: http://www.szupererzekenyek.hu

Miért fontos ez ma Magyarországon?

Dr. Elaine N. Aron: Szuperérzékeny vagyok? című könyvéhez F. Várkonyi Zsuzsa által írt „Előszó a magyar kiadáshoz” részlete:
„A mi környezetünk százötven éve haladás-mániás, bő száz éve teljesítmény-központú, azaz hajszoló és sürgető, és jó ötven éve olyan mértékig versengő, hogy áldozatok már nemcsak a vesztes oldalon születnek, hanem egészség-romboló és lélek-ölő hatásával a nyertesek között is. Ebben a harsány világban végső soron minden az ego győzelméről vagy vereségéről szól. Főszerepet a nagy hang, az egyéni, kézbe fogható és kirakatba tehető jutalmak kapnak. Márpedig az ezekért folytatott tülekedésben a szuperérzékeny ember szinte törvényszerűen a peremre sodródik. Az ő erőssége ugyanis a történések belső megélése, az ő jutalma az ideáloknak való megfelelés, az ő egyensúlya a nyugalom. Mert mércéjét saját lelkiismerete adja, nem pedig a külső megerősítések …Elaine Aron, aki maga is a szuperérzékeny csoportba tartozik, egész munkásságát annak szenteli, hogy rehabilitálja ezt a típust. Négy könyvet adott ki e témában, és évek óta folyóiratot jelentet meg a szuperérzékenyek számára. Ír többek között az érzékenység és szerelem kapcsolatáról, valamint az érzékenység és önismeret összefüggéseiről is.Reméljük, hogy Magyarországon is hamarosan ismert lesz valamennyi könyve, és hogy nálunk is kialakul a szuperérzékenyek hálózata, akik éppen az által képesek segíteni egymás boldogulását, hogy „egy nyelvet beszélnek”, és ökölvívás helyett sportként egymás felemelését és a természeti elemekkel való összekapcsolódást részesítik előnyben. Ezeket igyekeznek tömegsporttá tenni e kiadvány és e mozgalom magyar kezdeményezői is.”