Mi az SPD?

A Szenzoros Feldolgozási Zavarról általában

(angolul: Sensory Processing Disorder (SPD))

A szenzoros feldolgozás arra a folyamatra utal, amint az idegrendszer az érzékszervektől érkező üzeneteket fogadja, és megfelelő mozgási ill. viselkedési reakciókká alakítja azokat. Akár egy szendvicsbe harapsz, akár biciklizel vagy könyvet olvasol, a tevékenység sikeres elvégzése után szükséges az érzés pontos feldolgozása.

Szenzoros Feldolgozási Zavarról (eredetileg “szenzoros integrációs zavar” vagy “SID”, SPD ) akkor beszélünk, ha az érzékszervi jelek nem megfigyelhetőek, vagy nem sikerül megfelelő válaszokká alakulniuk. Az úttörő foglalkozás-terapeuta, oktatási pszichológus és neurológus A. Jean Ayres, PhD, az SPD-t egy idegrendszeri “forgalmi dugóhoz” hasonlította. Ez a kavarodás megakadályozza, hogy az agy bizonyos részei megkapják azokat az adatokat, melyek az érzékszervi információk helyes értelmezéséhez szükségesek. A szenzoros érzékenységgel élő személynek nehézséget okoz feldolgozni az érzék

Az érzékelés állandó.

Minden pillanatban érzékelünk. Így vagy úgy.

szerveken keresztül érkező információkat. Majd nehéz nekik ennek megfelelően cselekedni. Ez számtalan napi feladat elvégzésében jelent kihívást. Mozgásbeli ügyetlenség, viselkedési problémák, szorongás, depresszió, iskolai kudarc és még sok egyéb nehézség jelentkezhet azoknál, akiknél az SPD nincs megfelelően kezelve.

Egy tanulmány (Ahn, Miller, Milberger, McIntosh, 2004) arra mutat rá, hogy az SPD 20 gyerekből legalább egynek kihat a mindennapi életére. Egy másik kutatás szerint, melyet Alice Carter és munkatársai végzetek, akik a Szenzoros Feldolgozási Zavar Tudományos Munkacsoportjának tagjai (Ben-Sasson, Carter, Briggs-Gowen, 2009) minden 6 gyermekből 1-nél szenzoros feldolgozási zavarra utaló jelek figyelhetők meg. Ez igen jelentősen befolyásolhatja a mindennapos feladatok elvégzésében őket.

A Szenzoros Feldolgozási Zavar SPD tünetei,

mint a legtöbb zavar esetében, a súlyosság szintjétől függően nagyon sokféle lehet. Míg legtöbbünknek csak néha vannak nehézségeink az érzékszervi információk feldolgozásában, az SPD -vel élő gyermekek, kamaszok és felnőttek számára ezek a nehézségek tartósak. Ez nagy mértékben meg is keseríti a mindennapi életüket.

Ha nem tudod eldönteni, hogy szenzoros-e a gyermeked vagy hiperérzékeny, akkor olvasd el a tesztjeinket.

Egy jó kiindulási pont lehet, ha sikerül beazonosítani az SPD tüneteket: TESZTEK

Nézd meg az online anyagainkat: SPD és Meltdown online kurzusok.

Ebben a posztban pedig összeszedtünk minden fontos információt nektek: Mi az a szenzoros feldolgozási zavar.