A TESCO – “Ön választ, mi segítünk” közösségi programján idén 200.000 Ft támogatást kaptunk a Ti segítségetekkel.

A mai gyerekek nagyon válogatósak. Vajon mi áll a háttérben? A Kék Erdőben évek óta kutatjuk a szelektív táplálkozáshoz kapcsolódó megoldási stratégiákat. Programunkat az egészséges táplálkozás népszerűsítésére dolgoztuk ki. Szeretnénk a szülőknek segíteni abban, hogy megértsék, mivel és hogyan támogathatják a leghatékonyabban a gyerekeiket. Online tájékoztató anyagokkal, előadásokkal, workshopokkal, menza programmal és rendezvényekkel tanítsuk tudatosabb vásárlásra a családokat.

Ez volt a pályázatunk felhívása és ezeket a projekteket támogattátok a vásárlásaitok során kézhez kapott zsetonokkal, ebben a TESCO programban. Szeretnénk beszámolni róla, hogy hogyan valósítottuk meg ezeket a programokat.

A tavaszi karantén ideje alatt költöznie kellett az alapítványnak és az addigi Kék Erdő Háztól elbúcsúztunk. De ezzel a lendülettel és közösségi összefogással felépült a Szenzoroskert, ahol újúlt erővel tarthattuk meg nyáron a programjainkat. A nyári táborok előtt tartottuk az Építő táborunkat, ami egy remek családi nap volt, közös főzéssel, bográcsozással és kert rendezéssel.
A nyári táborok ideje alatt a gyerekek mentes (tej, glutén, cukor, szója) étkezést kapnak, hiszen ezeknél a gyerekeknél gyakori valamilyen ételallergia. A Szenzoroskert részeként a Tankertben ők is kertészkedhetnek és gondoskodhatnak a növényekről, amiket aztán feldolgoznak és el is fogyasztanak. Ezzel közelebb kerülnek azokhoz az alapanyagokhoz, amikkel általában csak feldolgozva találkoznak.
Azok a gyerekek, akik ódzkodnak a zöldségektől, még ők is szívesen figyelik, ahogyan növekednek. Ahhoz pedig, hogy haza tudják vinni egy kis lakásba is akár a növénytermesztés csodáját, a legjobb lehetőség a mikrozöldek megismerése. A Salátázó tulajdonosa Orsi bemutatta, hogy milyen egyszerű ezeknek a mikrozöldeknek, salátáknak, csíráknak az ültetése és beszélgettünk arról, hogy milyen tápanyagok jutnak be a szerveztünkbe, ha ezeket fogyasztjuk. A mikorzöldeknek az egyik legjobb tulajdonsága (azon kívül, hogy mennyire egészséges), hogy kis helyen elférnek és gyors eredményt hoz a róluk való gondoskodás.
A szülő konzultációk tavasszal a pandémia miatt az online térben valósultak meg leginkább. Telefonon és mini videó konferenciákon keresztül segítettünk a családoknak elindulni az egészséges táplálkozás és a szelektív táplálkozás témakörében, valamint ahol lehetett ott személyes beszélgetés során támogattuk a családokat.
A szelektív táplálkozás az asszimetrikus idegrendszeri éréssel szorosan összefügg.
Azok a gyerekek, akik hozzánk érkeznek, majdnem mindegyiküknek kihívást jelent akár egy egyszerű(nek tűnő) ebéd elfogyasztása is. Ebben segítjük őket a szenzoros programjainkon, ahol a legegyszerűbb alapanyagokkal szabadon dolgozhatnak, gyúrhatják, ízlelhetik, szagolhatják. Az étellel való játék során megtapasztalják, hogy a számukra korábban kevésbé ismert anyagok nem veszélyesek és nyitottabbak lesznek ezáltal. Ilyen programunk volt például a Sensoplastyka foglalkozás is, amit imádtak a gyerekek és többen beszámóltak róla, hogy utána otthon is nagyobb kedvvel ismerkedtek a gyerekek a konyhában az ételekkel. De a közös főzések a táborok ideje alatt is állandó programok a táborzáró napokon a szülőkkel, családokkal közösen.

A Tesco “Ön választ, mi segítünk” programjának köszönhetően  (2020.04.06.-2020.10.10.) tavasztól-őszig biztosítani tudtuk a programjainkhoz a minőségi alapanyagokat és megmutathattuk a családoknak, hogy a mindenféle ételallergia és mentes étkezés után sem áll meg az élet. Sőt, a válogatós, szelektíven táplálkozó gyerekek beszűkült kereteit is a megfelelő támogatással lehet szélesíteni. Ebben nyújt segítséget a Kék Erdő Alapítvány a Tesco programjával, ami a szavazataitok nélkül nem valósulhatott volna meg.
Ezúton szeretnénk megköszönni Nektek és a Tesconak, hogy lehetőséget adtok nekünk, hogy minél több családnak segíthessünk a programjainkkal.