Kérem, hogy tegye fel a kezét az a szülő, aki már legalább 2-3 éve szakmában van, és még soha nem bosszantotta fel magát, soha nem lett mérges, soha nem volt türelmetlen. Esküszöm, hogy ha most feltartottad a kezed, akkor keress meg, és megdobállak csokival. Azonnal mondd el, hogy csinálod!

Ha azonban Te is csak egyszerű halandó vagy, és még nem jutottál el a zenmester szintre, akkor veled is előfordult, hogy kibuggyant belőled a méreg.

Egy neurotipikus gyerek talán észreveszi, hogy benned már fortyog valami, de erre azért naivitás építeni. Egy autista vagy olyan szenzoros gyerkőc, akinek nem a metakommunikáció vagy az érzelmek felismerése és elemzése az elsődleges erőssége, lehet, hogy soha nem veszi észre, mekkora veszély fenyegeti. Márpedig, ha az a bizonyos cérna elszakad, akkor akár az özönvíz is jöhet, semmi nem állítja meg.

A legtöbb ismerősöm és rokonom állítja, hogy nálam türelmesebb, nyugodtabb természetű embert keveset ismer. Ez bizony így is volt – az előző életemben. Akkor még tudtam gyereket nevelni, türelmes voltam, határozott, mindig tudtam, mi a helyes. De aztán lettek gyerekeim, és ez mind elmúlt.

Ki kellett találnom valamit, hogy ne én legyek a fröcsögve hőbörgő hárpia, aki elől mindenki menekül, ha már csak megmozdul. Mert valljuk be, azelőtt, ha egy felnőttet megkértem, hogy szálljon ki a kukából vagy ne egye meg az iroda padlójára hullott fagyi darabokat, nem állt ellent. Az elmúlt öt évben furcsábbnál furcsább mondatok hagyják el a számat, a “vedd le a fütyidet az étkezőasztalról”-tól egészen a “húzd ki a zsírkrétát a testvéred füléből”-ig. És ez nap mint nap fárasztó ám. Főleg, ha épp úgy érzi az egyik nemes csemetém, hogy hajnal egytől négyig az ölemben ücsörögve szeretne aludni, de azonnal ordítva rezzen, ha véletlenül megpróbálok lefeküdni vagy betakarózni. De mivel alapból 2-3 óránként sírva ébred, ez már szinte fel se tűnik. A kialvatlanság és a türelmetlenség pedig bizony nagy cimborák. Ezek a huncut zsiványok egymást cukkolják, ki tud jobban tönkretenni engem. Tehár marad a hárpia. VAGY ha épp még van annyi józan eszem, akkor használok egy szuper trükköt, és az esetek nagy részében működik is!

Tehát a dinnye és a borsó. Hogy jön ez ide? Megtanítottam a gyerekeimet, hogy amikor minden rendben van, akkor mi Türelemország végtelen szántóföldjein kalandozunk, és a világ végéig mehetnek, a türelmem végtelen.

watermelons_190465Aztán eljutunk a dinnyeföldre. Még van 4 dinnyényi türelmem, hoppáá…hagyd azt abba, már csak három maradt!!

Majd már csak két almányi. Vagy egy tál epernyi.

Nézd csak fiam, most már annyira elfogyott a türelmem, hogy egy maroknyi borsó maradt.

Már csak 2 borsó van.

Azt is megtanítottam, hogy egy maroknyi borsónál én már nem tudok szivességet tenni, kedveskedni. Legalább 1 dinnyére van szükségem az esti meséhez.

Ez a taktika elég sokáig működött, majd ahogyan nagyobb lett a szenzoros, autista fiam, azt is átbeszéltem vele (nem egyszer, na de nem is kétszer), hogy ahogyan fogy a türelmem, úgy gyengül el a lelkem, és végül elfogy minden erőm. A szeretetem teljesen töretlen és erős, de nincs lelkierőm azt kimutatni ilyenkor.

Következő szintre tudtunk lépni azzal, hogy megtanultuk, hogyan tud nekem dinnyéket adni, hogyan tudja feltölteni újra a türelemkészleteimet. Nálam az ölelés és a csendes, kedves szavak jelentik az elsődleges szeretetnyelvet. Neked mi a szeretnyelved az ötből?
Itt megnézheted a teszteket!

Miért jó ez és kinek, minek?

  1. én éberebb vagyok, jobban tudom kontrollálni a saját érzelmeimet. Az, hogy kimondom hangosan: ” kezdek mérges lenni”, “kezdem elveszíteni a türelmemet” szinte azonnal segít feloldani a feszültséget.
  2. a gyereknek egy olyan feszültség, stressz kezelési módszert tanítunk látatlanul, ami egy életen át segítségére lehet.
  3. a gyerek is megtanulja figyelni az érzéseit, érzékelni fogja, ha már kezd felgyűlni a feszültség, és lesz eszköz a kezében, hogy meggátolja a saját dühkitöréseit
  4. még biztosan van több előnye is, de ezeken még nem töprengtem el, ha neked eszedbe jutna, írd meg bátran!

Kitartást kívánok és végtelen türelmet <3

Hornyák Mariann

Szakmai vezető

Kék Erdő Alapítvány

www.instagram.com/szenzoroskert

www.facebook.com/szenzoroskert