Miben különbözik a szenzoros ingerfeldolgozás zavara az autizmus spektrum zavartól?

Samantha Darby, 2016. okt. 7.

A gyermeked nem szereti az erős zajokat, egyes ételek állagára nagyon érzékeny, és nem könnyen vált egyik tevékenységről a másikra. Ezekről a jelekről egyből az autizmus spektrum zavar (ASD) jut eszedbe, és az, hogy gyermeked esetleg érintett lehet. Mégis, mindezen tulajdonságok ellenére, a gyermek diagnózisában a szenzoros ingerfeldolgozás zavara (SPD) áll. Az SPD olyan állapot, amelynek következtében a gyermek agya számára nehézséget jelent az érzékszervek felől érkező ingerek fogadása és a megfelelő válaszok kidolgozása. A két állapot nagyon hasonlónak tűnik, igaz? Mégis, miben különböznek egymástól?

A STAR Institute for Sensory Processing Disorder megállapítása szerint, a két terület közötti kapcsolatot a szenzoros ingerfeldolgozás zavarának egy altípusa képezi. Az SPD-vel diagnosztizált gyerekek között vannak olyanok, akiknek sok stimulációra van szükségük ahhoz, hogy készenléti állapotban maradjanak és aktívak legyenek, ami gyakran az autizmussal élő gyerekekre is jellemző.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy egy SPD-vel diagnosztizált gyermek autizmussal is él. Az amerikai National Autism Association meghatározását idézve, az autizmussal élő személyek tünetek széles skáláját mutathatják: lehetnek nem-beszélők, vagy megkésett a beszédfejlődésük, érdeklődésük egy szűk területre koncentrálódhat, nehézségeik vannak a szociális készségek terén, jellemző lehet rájuk a szemkontaktus kerülése, az evés és az alvás terén különös szokásokat alakíthatnak ki, az átlagostól eltérő hangulatváltozásokat vagy érzelmi reakciókat mutathatnak, érzelmi összeomlások (meltdown) alakulhatnak ki náluk.

Ezek azok vonások, amelyek alapján az emberek összekapcsolják az SPD-t az ASD-vel, hiszen az összeomlások, a különös étkezési szokások, az átlagostól eltérő hangulati vagy érzelmi reakciók gyakran jelentkeznek SPD-vel élő gyerekeknél is. A STAR Institute for Sensory Processing Disorder véleményére hivatkozva, az autizmus spektrum zavarral élő gyerekek legalább háromnegyede az SPD markáns jegyeit is mutatja, ennek ellenkezője ugyanakkor nem igaz – az SPD-s gyerekek többsége nem autista.

A STAR Institute for Sensory Processing Disorder megfogalmazásában az SPD és az ASD közti különbséget keresve fontos emlékezetünkbe idézni, hogy az SPD olyan rendellenesség, amely azt befolyásolja, hogy miként érkeznek be az üzenetek az érzékszervektől az idegrendszer felé. A megfelelő válaszreakciók felépítése helyett az agy nem tudja hogyan dolgozza fel az üzeneteket, ami túl- vagy esetenként alulműködéshez vezet. Ezzel szemben az autizmus spektrum zavar egy olyan fejlődési rendellenesség, a Centers for Disease Control and Prevention értelmezést követve, amely főként társas, kommunikációs és viselkedési nehézségeket okoz. Röviden – ahogyan a Psychology Today fogalmaz – egy gyermek élhet anélkül szenzoros ingerfeldolgozási zavarral, hogy az autizmus diagnosztikus jegyeinek bármelyike megjelenne nála.

Az Integrated Listening Systems véleménye szerint eltart még egy ideig, hogy úgy tekintsünk az SPD-re mint önálló rendellenességre. A kutatások megindulása előtt egyszerűen az autizmushoz társuló jelenségként tekintettek az SPD-re. Bár sok hasonlóság mutatkozik köztük, de a University of California San Fransisco kutatói mérhető különbségeket találtak az autizmussal élő és az SPD-s gyermekek agya között. Az SPD-s gyerekek esetében az agy meghatározott érzékelési területeinél csökkent strukturális konnektivitást észleltek. Az autizmussal élő gyermekeknél viszont azon agyi területek esetében találtak eltérést, amelyek az arcon tükröződő érzelmekhez és az emlékezethez kötődnek.

A különbségek feltárását érintő további kutatások megnyithatják az utat a megfelelő kezelési módok előtt, így elkerülhetővé válik az SPD-vel élő gyermekek félrediagnosztizálása, illetve problémáikat nem értelmezik félre a velük dolgozó terapeuták és tanárok. Gyermeke SPD diagnózisa nem jelenti azt, hogy autizmussal is él, ám a spektrumon lévő gyerekeknek nagy valószínűséggel inger feldolgozási nehézségekkel is meg kell birkózniuk.

***

—- a fordítást hálásan köszönjük segítőnknek —-

Kék Erdő Alapítvány

magyar web