Fogadjátok szeretettel a Mesélő Jelek írását:

Gyermekünkkel való kapcsolat során szülőként talán legfontosabb célunk, hogy úgy alakuljon ki a kötődés, mely legjobban a baba hasznára válik. Ezt manapság „kötődő nevelés” vagy „válaszkész nevelés” megnevezéssel illetik, mely hangsúlyozza, hogy igyekezzünk a baba eredendő bizalmát megtartva, minél közelibb, gyengédebb, válaszkész kapcsolatot alakítani vele, minőségi együtt töltött idővel.

Ahhoz, hogy egy gyermek egészségesen nőjön fel – érzelmileg és mentálisan egyaránt– gyermekkorában folyamatos kapcsolatot, közelséget, intimitást, gyengédséget kell, hogy tapasztaljon édesanyja felől, természetesen úgy, hogy mindebben az anya is jól érzi magát.

 

Hogyan segíthet ebben a rendkívül változékony folyamatban, biztos pontként a babajelbeszéd?

 

A kötődő nevelés alapvetően olyan módszereket ajánl az édesanyáknak, melyekkel egyszerűbbé válik a gyermek gondozása. (pl. babahordozás, együtt alvás, igény szerinti táplálás, stb.) A babajelbeszéd is tökéletesen illeszkedik a sorba, hiszen a babajelekkel is nagyban megkönnyítjük saját és gyermekünk dolgát, ha a kommunikációról, igények, szükségletek kifejezéséről van szó.

 

Ki ne akarná, hogy könnyebben menjenek a baba körüli teendők?

 

Mi a babajelbeszéd?

A babajeleket a beszéd előtti időszakban használhatjuk gyermekünkkel, a kommunikáció segítésére, megkönnyítésére, és a baba-szülő kapcsolat erősítésére. Beszédünk, legfontosabb szavaink mellé kézjeleket mutatunk, melyek által a baba először könnyebben megérti a körülötte lévő világ dolgait, majd ahogy fejlődik, megtanulja ezeket, és egyszerűbben, könnyen ki tudja fejezni magát, míg nem lesz képes szavakkal kommunikálni.

 

Roppant hatékonyan használják a csecsemők már 6 hónapos kortól a kézjeleket, melyeket az utánzással, játékon keresztül tanulnak környezetüktől. Kezecskéiket sokkal korábban képesek tudatosan  irányítani, mint ahogy megtanulnak beszélni (akár 1,5 év is eltelik az első babajelek és az első szavak közt), így a babajelekkel már nagyon korán tudnak kommunikálni, jelezni, hogy mit szeretnének, mi jár a fejükben.

A mai rohanó világban a babajelbeszéd minőségi együtt töltött időt, játékot, valódi jelenlétet, egymásra figyelést jelent. A babajelekkel való ismerkedés során az anya egyre nagyobb figyelmet fordít gyermeke jelzéseire, és egyre könnyebben megy majd a gesztusok, jelek megfejtése.

A kézjelek segítségével a gyermek, – akár már 6 hónapos kortól – megtanulja kifejezni igényeit, érzéseit, akaratát, szükségleteit. Az egészséges kötődés alakulásához elengedhetetlen, hogy a szülő felismerje gyermeke jelzéseit, és adekvát módon legyen képes válaszolni, reagálni rájuk.

DSC_1187 (1)

Mi más lenne egy szülő legnagyobb vágya, mint boldognak, kiegyensúlyozottnak, mosolygósnak látni babáját?

 

A babajelekkel hihetetlen sokat segíthetünk ezen, és még a rettegett dackorszak (önállósodási törekvések) is sokkal szelídebb módon zajlanak, hiszen sokkal hatékonyabb az oda-vissza kommunikáció. A baba és a szülő is képes valódi figyelemmel lenni a másik iránt.

A babajelelő babák már nagyon korán megtanulják, hogy jelzéseikre érkezik válasz, sőt, az esetek többségében megfelelő válasz. Ezzel elképesztő módon segítjük a bizalom megtartását, és saját önbizalmuk egészséges alakulását.

A bizalom egy rendkívül érzékeny terület, melyet, ha sikerül a gyermekkor során megőriznünk (azaz megfelelő reakciókkal nem megtörni a gyermek bizalmát), életre szóló segítséget adunk, tehát nagyban támogatjuk személyiségének fejlődését is.

 

Más családtagokkal való kötődést is szorosabbra fűzi a babajelbeszéd. Nagyszerű lehetőség pl. nagyobb testvérrel is a mélyebb kapcsolat kialakítására. A féltékenység helyett egy segítő kapcsolódási pont a babajelek játékos tanulása, büszkeséggel tölti el a nagyobbakat is, hogy tudnak kommunikálni a kicsivel, bevonhatók a gondozásba, a babával való kommunikációba.

A babajelek legfontosabb hatását abban látom, hogy elmélyül és közelibbé válik a babával való kapcsolat, és abszolút az egészséges kötődés kialakulását támogatjuk, mindemellett szeretem kiemelni fejlesztő hatásait is, melyek nem elhanyagolhatóak.

A babajelek játékos megismerése, használata bizonyítottan fejleszti – többek közt – a nyelvi készségeket, szókincset, memóriát, asszociációt, finommotorikát, támogatja a beszédfejlődést, kognitív, megismerő funkciókat, a tanulási képességek, és szociális készséges alakulását.

 

Nyéki Mártacnngecnefooillja

pedagógus, babajelbeszéd oktató

a Mesélő Jelek™ Babajelbeszéd Program alapítója

https://www.facebook.com/meselojelek/

instagram.com/meselojelek

 

www.meselojelek.hu