A szenzoros feldolgozási zavar általános jellemzői

A szenzoros feldolgozás arra a folyamatra utal, amint az idegrendszer az érzékszervektől érkező üzeneteket fogadja, és megfelelő mozgási ill. viselkedési reakciókká alakítja azokat. Akár egy szendvicsbe harapsz, akár biciklizel vagy könyvet olvasol, a tevékenység sikeres elvégzése után szükséges az érzés pontos feldolgozása.

Ebben a cikkünkben szeretnénk nektek összeszedni az alap információkat, hogy részletesebben megismerhessétek ezeket a folyamatokat.

Ki lehet szenzoros? Miért nem hallottál eddig róla? Ebből a cikkünkből kiderül: Mi az SPD?

Gyermeked nehezen bírja a közösséget? Sokszor kiborul ha kettőnél többen vannak körülötte? Alig eszik meg csak néhány ételt? Nem tudja elviselni ha varrás van a ruhájában? Nem hajlandó megfogni semmi olyat, amitől maszatos lesz a keze?

Ezek a jelek utalhatnak szenzoros tünetekre de ha bizonytalan vagy, akkor olvasd el tesztjeinket: TESZTEK – SPD és HSC

Oké, lehet, hogy a gyerekem szenzoros de akkor most mit csináljak? És a nagyszülők ezt hogyan fogják megérteni? Óvónéni? Iskolában mit kezdenek majd vele? Mit mondjak a pedagógusoknak? Egyáltalán el kell mondanom nekik? Mi lesz ha a gyerek kiborul és őrjöngeni kezd?

Itt eléred az oldalunkat, ahol a szenzorosságról találjátok meg a képzéseinket: Online kurzusaink

Nem bír megülni a fenekén. Olyan kis esetlen. Be nem áll a szája egész nap. Ha valami nem úgy történik ahogy elképzelte kiborul, én ettől pedig már a falra mászok. Nem bírok ki még egy visítást. Legszívesebben elköltöznék egy lakatlan szigetre… Szoktak ilyen gondolataid lenni? Nem gond, nekünk is. Ha szeretnél dolgozni ezeken, hogy az életminőségetek javuljon, akkor szívből ajánljuk az onlini anyagainkat.

Nem eszik. Alig eszik. Csak néhány fajta ételt eszik. Nem hajlandó új ételeket megkóstolni. Nem ehet tejet, glutént, szóját, hisztamin tartalmú ételeket, magokat és ezek tetszőleges kombinációit. De akkor mi a fenét adjak neki?

Evéssel kapcsolatos cikkeinket itt éritek el: Etess meg! és itt is olvashattok hasznos információkat az első blogunkon: Étkezés és magatartás
Szelektív táplálkozással kapcsolatos angol nyelvű könyvünket itt rendelheted meg: SPD on the PLATE

SPD vagy ASD? Mit hozzon a Mikulás és hogyan szervezzük a karácsonyt? Hogyan vegyük rá, hogy felvegye a kabátot, sapkát, meleg nadrágot? Hogyan előzzük meg a meltdownt? Milyen nyugi idő praktikák léteznek? A gyerek állandóan káromkodik, mi a fa..t kezdjek vele? Komolyan nincs időm semmire! Napirend tervezéshez és feltöltődéshez is találtok tippeket!

Egyéb szenzorossággal kapcsolatos írásokat a SensoryLife oldalunkon találjátok meg: SensoryLife

Maradt még kérdésetek? Van olyan téma, ami foglalkoztat de nem találtál hozzá információt? Akkor vedd fel velünk a Kapcsolatot.

Facebook oldalunkon is nagyon sok hasznos és naprakész információt osztunk meg: Facebook oldalunk

Szakembereink által elérhető programok: Segítünk nektek