A Kék Erdő Alapítvány 2017-ben indult útjára, ezt tudjátok. De azt nem, hogy eszünk ágában se volt tanulókört létrehozni. Nem terveztük, hogy az Egyetemvárosban beköltözünk egy villába, és azt se akartuk, hogy a fejlesztőközpontunk a Petőfi téren megnyisson. Ezekről nem is álmodtunk. A közösség hívta mindezt életre.

A mi elképzelésünk az volt, hogy megépítünk egy szenzoros kertet, létrehozunk egy olyan közösséget, akiket támogatni tudunk képzésekkel, előadásokkal. És azokat a szülőket, akik nem boldogulnak kiemelten segítünk: például képzésekkel, hogy a munkaerőpiacra vissza tudjanak térni akár alkalmazottként, akár vállalkozóként. Akartunk egy olyan kis farmot, ahol a gyerekek a természet erejével fejlődnek, gyógyulnak, visszatérnek önmagukhoz. Nos, még az eredeti terveinknél nem tartunk, mert tettünk egy kis kitérőt, mint tudjátok.

Ami eddig történt:

2017. nyár – már aktív a blogunk, elkezdjük építeni a szenzoros kertet Nagycserén. Az év második felében programokat szervezünk a kertbe.

2018. év eleje – egyre több a megkeresés a közösségből, hogy indítsunk iskolát. A szenzoros kertünkben nem tudjuk megépíteni a mászófalat, amelyet pályázati pénzből akartunk megvalósítani, 2 millió forintot nyertünk ekkor.

A székhelyünket eladták a befogadóink, így költöznünk kell. A szenzoros kertet mégsem tudjuk megépíteni a nekünk felkínált telken, új helyet kell keresni.

2018. július – létrehozzuk a tanulókört azzal a feltétellel, hogy 1 tanéven belül önfenntartó lesz. A napi szintű jelenlét az operatív környezetben elviszi a fókuszt a hosszú távú stratégiai kérdésekről. A gyerekeknél óriási sikereket értünk el, érünk el, a fejlődésük töretlen.

2018. augusztus – A csoportnak helyet kell találnunk, a jurtás ház az ölünkbe csöppen szinte.

Nyertünk 400.000.- forintot a Tesco pályázatán, amelyből megvettük a tanulókör ceruzáit. (na jó, meg táblákat, eszközöket is)

Napi szintű jelenlétet igényelt a suli, de félretettünk minden más projektet, dolgoztunk a csapaton, ismerkedünk a követelménnyel, keressük a megfelelő pedagógusokat, fejlesztőket. A mindennapi “tűzoltás” nem hagy időt és energiát a stratégiai tervezésre.

2019.  év eleje – kezdjük megérteni, hogy a Kék Erdő Módszer egészen egyedi. Érezni kezdjük az igényt, hogy egyre többen akarnak hozzánk járni, rengetegen jelentkeznek konzultációra. A workshopjaink fedezik az ösztöndíj alap feltöltését.

Ismét nyertünk a Tesco pályázatán 200.000.- forintot, amelyből növényeket vásároltunk a tankertünkbe.

2019. július – kipukkan a lufi, a törvénymódosítás ellehetetleníti a tankört. Akik szeptembertől csatlakozni akarnak, nem tudnak, a már kékerdős gyerekeknek is nagyon nehéz biztosítani a státuszt, annak ellenére, hogy a törvény még nem tiltja a magántanulói státusz kiadását.

2019. nyár – a táborainkban rengeteg gyerek van, többen várólistán, így majdnem minden hétre tábort kell indítanunk. Már jelentkeznek az őszi táborba is.

Az Unilever pályázatán is nyertünk, egy hónapig csak fagyit ettünk!

2019. ősz – egyszerre indul a tankör és a Csillagvizsgáló Terápiás Központ. Tanító bácsink és egyik mentorunk elhagy minket, a gyerekek csapatba rendezése ismét napi szintű feladatot követel. Hiába tudtuk, hogy nem lesz több gyermek, az utolsó pillanatig reménykedtünk, hogy mégis sikerül elintézni a státuszt. Többen szeretnének csatlakozni, de a csapat nem befogadó: túl sok volt a változás.

Ösztöndíj alap feltöltéséhez támogatókat keresünk, néhányan segítenek, 1-2 gyermek fejlesztése megoldódik az év végéig.

Elkészül az első kettő online tréning anyagunk. Ingyenes anyagunkat 366 hallgató töltötte le, fizetős képzésünket 24.

2019. december – hirtelen elveszítjük a legfőbb támogatónkat, a workshopokra nincs kapacitás. Veszélybe kerül a Kék Erdő Tanulókör. A hozzájárulásokból vagy bért fizetünk, vagy óraadó tanárokat vagy bérleti díjat. Ebben a helyzetben talált minket az új év.

Kettéválik a csapat: Mariann kiszáll az operatív munkából és a stratégiai kérdésekre fókuszál.

2020. január – a decemberi, januári hónapot stabilizáljuk a közösség erejével.

A február még kérdéses, de hosszú távú tervek vannak, amelyek állandóra biztosítják a tanulókör működését és az ösztöndíj alap feltöltését.

Megnyit a Kék Erdő Office kettős céllal:

  1. a bevételekből az alapítvány projekteit, a tanulókör fennmaradását támogatjuk
  2. a képzéseinknek szép környezetet biztosít, és végre az első projektjeink egyikéhez a szülők munkaerőpiaci megerősödésének támogatásához is visszatérhetünk.

Újraindulnak a workshopok szenzoros, oktatási és szülő támogató témákban. (pl: viselkedésproblémák, szenzoros feldolgozási zavar, indulatkezelés – konfliktuskezelés, békés hétköznapok, vissza a munka világába)

Hamarosan megnyílik az adományboltunk is, amely az online térben működik, így bárki számára elérhető értékeket találtok meg nálunk.

A további, még nagyobb terveinkről még nem írunk, egyelőre próbáljuk megemészteni az elmúlt évek eseményeit, tervezzük a 2020-as évet. A mindennapjaink részei a gyerekek, mellettük álmodunk, és értük dolgozunk. Elég izgalmas évet zártunk, szóval 2020-ra csak annyit kérünk, hogy a terveinket valóra válthassuk, és ne legyen benne semmilyen svédcsavar!

Boldog új évet kívánunk!

A KEA csapata