Mindig is tudatos voltam a gyerekeim nevelését illetően, mindig határozottan tiltottam, hogy az anno 11 hónapos kisfiamnak gumicukrot vagy hasonló szemetet adjanak. Nagyon finom a haribo, nem tagadom. Én túrórudin nőttem fel, szó szerint elvonási tüneteim voltak, amikor egy nap már nem ettem. Felnőttként is. Értem, hogy ezek beivódnak a tudatunkba. Vigyünk rudit, mert az legalább egészséges, hiszen túró. Az jó, az kell.

Amikor a gyermekeim tejallergiája, gluténérzékenysége és még egy sor ételallergiája igazolódott, és már nem csak az én fejemben léteztek ezek, akkor kénytelen voltam egy még a korábbinál is sokkal szigorúbb rendszert felállítani.

Listát írtam a rokonoknak, nagyszülőknek, hogy mi TILOS, és szigorúan, minden körülmények között tiltom. Nincs kivétel. A gyerekeknek a homlokára véstem, hogy ezt és ezt nem szabad. És működött. Minden tűnet elmúlt, nem volt több hányás, hasmenés, gyomorgörcs, 40 percnyi alvás (igen, egy egész éjszaka alatt, és nem egyszer volt, hogy nekem ennyi jutott), megszűnt az ekcéma, az orrfolyás, az örökös nátha, a fülgyulladás és még sorolhatnám. Sőt! Írom is tovább. Szinte SOHA nincs dühroham!!! Elmúlt a fejverés, enyhült a lábujjhegyezés, a sikongatás. Ezerszer kiegyensúlyozottabb mindenki. De ez egy külön cikket érdemel majd!

Az oviba is visszük az ételt, a bölcsibe is, szerencsére ezt a törvény, az ombudsmani ajánlás, az ANTSZ mind támogatja.

Így mindenki tudja, hogy nekünk nehéz kedveskedni. Minket vonakodva hívnak vendégségbe. Ezért úgy gondoltam, adok olyan listákat is, hogy mi mindent lehet, mit szabad ennie a két fiúnak, és végülis nekünk is, hiszen mi is tartjuk a diétát a kicsikkel.

Először is nem csak a diéta számít, hanem az, hogy egy szenzoros gyereknek egészen más az ingerküszöbe, mint egy átlag gyereknek. Tehát az ajándékokkal is nehéz, nem csupán a csemegével.

pexels-photo-209449Ami szinte minden családnál bejön, ha megkérdezed a szülőket! Az én fiam mondjuk csemegéből a legjobban örül a szénsavas víznek (mert az kincs neki, nagyon szereti, de ritkán kap), a paleo csokinak és bármilyen gyümölcsnek. Imádja a gyümölcspépeket mindkét fiú. Ezekkel nem lehet mellé lőni!

Ha ajándékról van szó, akkor is érdemes a szülővel konzultálni. És ami szuper fontos: higyjünk a szülőnek, ha azt mondja, hogy a gyerek most a gesztenyéknek vagy a mogyoróknak vagy egy doboz földnek örül a legjobban. Ez teljesen normális. tunderkertje-5598c3633ba5bNe akarjuk ráerőltetni a boltból vett csillivilli játékokat, ha a gyerek tényleg egy maroknyi szárazlevélnek örül. Főleg, ha a gyerek kéri is. Mert akkor egészen biztos, hogy semmi másnak nem fog örülni. A legboldogabb akkor lesz, ha megkaphatja a 425. kisautót. Nálunk volt egy korszak, amikor csak traktort akart kapni, vagy bármit, ami traktoros. A kisautók immáron 5. éve bármikor favoritok, és most a mogyoró még a nagy kincs. Nálunk szuper ajándék a gyűrűs pici jegyzetfüzet és a pici ceruza.

A lényeg csak annyi, hogy bátran egyeztess a szülőkkel, és higyj nekik! Mert a gyerek tényleg annak fog örülni a legjobban, ami éppen most a mániája. Kérdezzük meg bátran a gyerkőcöt is, ha kommunikál, mert biztosan szívesen fejezi ki szíve vágyát.

Sok sikert a karácsonyi ajándékozási ötlet listához! 😉HillarySantaGasp

Üdv, Mariann