A debreceni Kék Erdő Tanulókör diákjai (azaz a felsősök) kitalálták, hogy ők szeretnék felújítani, átfesteni és LED-szalagokkal dekorálni a tantermüket. Felmerült a hogyan kérdés, egész pontosan úgy, hogy szerintük hogyan lehet ezt könnyen, gyorsan és hatékonyan elérni. Ők pedig gondolkodni kezdtek, és kitalálták, hogy ők bizony autómosásból pénzt akarnak keresni erre. Kiszámolták, hogy mennyi falfelületre mennyi festék kell. Megtervezték a plakátot, kitűztük a dátumot, megegyeztek a szüleikkel, és elindult az online hirdetés. ( ITT tudod megnyitni a Facebook eseményünket) Összesen 5300 elérést generált az esemény linkje organikusan.

Mennyi mindent tanultak ebből a gyerekek?

  • megtanulták, hogy érdemes célokat kitűzni
  • megtanultak dolgozni a céljaikért
  • kiléptek a komfortzónájukból
  • matekoztak és vállalkoztak (tervezés, marketing, pénzügy)
  • projektet vezettek
  • csapatban dolgoztak: együttműködést tanultak
  • kommunikáltak idegennel, az ügyfelekkel
  • türelmet gyakoroltak és várakozást

és még hosszasan sorolhatnám, mennyi minden fontos dolog történt velünk két nap alatt. És valóban: pénzt is gyűjtöttek. A közösség erejét is megtapasztalták a gyerekek: 51.000.- forintot gyűjtöttek össze a hétvégén, amelyből megveszik az alapanyagokat, hogy saját maguknak közös munkával kifesthessék a termet. Ez valami olyan, amit ritkán tapasztalnak meg a gyerekek egy átlagos iskolában.

Meg is keresett bennünket a Debreciner online magazin újságírója, videós anyagát tegnap töltötte fel a magazin oldalára. Itt tudjátok megnézni, hosszabb videó is van hozzá.

Pénteken este pedig az RTL Klub debreceni szerkesztője hívott, szombaton el is jöttek interjút készíteni velem és a gyerekekkel. Az online felületen elérhető interjú itt tekinthető meg: RTL Klub Hírek

A sajtósok ügyesek voltak, a lényeg, az életérzés, a lelkesedés, a hangulat átjön a videókon. Néhány apróbb tévedéstől eltekintve (nem szenzoros minden gyerek a Kék Erdőben és a hétvégi mosáson jelenlévők sem mind például), egész jó anyag lett ebből az autómosásból.

A Kék Erdő inkluzív tankör. Ez azt jelenti, hogy kiemelten tehetséges gyerekeink mellett fogadunk átlagos intellektusú gyerekeket is. Neurotipikus gyerekeink mellé fogadunk ADHD, ASD és SPD gyerekeket is. Sőt, van, akinek részképesség zavara van, van, aki pedig csak simán kiskamasz vagy nagykamasz. Az is kihívás ám! 🙂

Minden gyerekünk úgy csodás, ahogy van!

Mariann

kekerdoalapitvany@gmail.com