Fejlesztő, Terápia Interjúk SZENZOROS BLOG

Családi élménynyaralás autista gyermekkel – Vízityúk Vízitúra Egyesület

Wermester Anita a Vízityúk Vízitúra Egyesület vezetője. Kitalálta, hogy Családi fejlesztő élménynyaralást szervez autista gyerekeknek ÉS a szülőknek. Így együtt nyaral a család. Ráadásul akár térítésmentesen is résztvehetnek a gyermekek.

mondjuk nem vagyok normális, mert mindig, mindenhol, mindenkor, mindenkinek segíteni akarok

Anita így válaszol, amikor megkérdezem, hogy mi a munkája esszenciája: Én csak segíteni akarok… majd hozzáteszi: mondjuk nem vagyok normális, mert mindig, mindenhol, mindenkor, mindenkinek.

A Kék Erdőben mindig is a segíteni akarás, a jobbá formálás és a támogatás volt a fókuszban úgy régebben, mint ahogyan most is. Ezért is figyeltünk fel erre a kezdeményezésre, amely igazán lenyűgözött bennünket. Mert hiszen csak arról szól az egész, hogy Anita segíteni akart. Fogadjátok szeretettel a gondolatait, a válaszait a kérdéseinkre.

KEA: Mi az Együtt lenni jó! családi élménynyaralás lényege? Eljön a család, és kikapcsolódik. Csak így. EgyszerÛen. Jól értem?

Magyarország első és egyetlen autista családi fejlesztő élménynyaralása az ÉLJ – Együtt Lenni Jó!

2020-ban a Covid elvitte a lehetőséget, 2019-hez képest viszont sokat fejlődtünk. 2022 Nyáron  – remélhetően 2 alkalommal – 7 napos fejlesztő nyaralás lesz családoknak.

Létszám: maximum 10 érintett gyermek és családjuk. Idén persze 12 család volt és még 8 család várólistán!

családi élménynyaralás
családi élménynyaralás

2019-ben 5 érintett gyermek volt családostól. 2 gyógypedagógus, 3 önkéntes, a gyógymasszőr és az életvezetési tanácsadó. Akkor kezdtük bontogatni a szárnyainkat, de remekül sikerült az a nyaralás is!  5 nap/4 éjszaka volt, ugyanazon a helyszínen. Akkor még önköltséges áron vettek részt a családok (39.500 Ft/fő), az érintett gyermek ingyenesen. Többen jelezték, hogy ez megterhelő számukra anyagilag, ezért szerveztük meg úgy az ideit, a 2021-est, hogy a családtagoknak csak egy jelképes összeget kellett fizetni. Ez most 10.000 Ft/fő volt, a fejenkénti önköltség viszont 59.500 Ft!

KEA: Mi az, amit adsz az embereknek a munkád által?

Pihenés, természet, csend, feltöltődés, kis fizikai munka, jókedv – és mivel Enci mindig velünk van, rájönnek, hogy az autizmus nem ördögtől való, csak furi

KEA: Melyek a munkád során fontosnak tartott normák?

Azért jönnek hozzám az emberek vízitúrázni, mert pihenni akarnak, és élményeket szerezni. Ezért pedig mindent megteszek! Elfogadás, megértés: amennyire tudok, megpróbálok a másik bőrébe bújni. Alapjáraton nem foglalkozom azzal, ki hogyan pihen. (bambul a semmibe és nem kommunikál, sokat kommunikál, becsiccsent. Amíg másoknak nem okoz kellemetlenséget, addig elfogadom, hogy mindenki azért olyan amilyen, mert neki úgy jó)

KEA: Mi az a 3 kiválóság, amely meghatároz téged leginkább?

Mindent megtenni, megérteni, segíteni.

Ha valaki egy álmom megvalósítására azt mondja, hogy a fellegekben járok és az nem fog menni, na az nekem csupán olaj a tűzre!

Humor.

KEA: Mesélj egy olyan pillanatról az életedben, amely átformálta az értékrendedet!

első: 2006-ban egy magánéleti válság után semmilyen támogatásban nem részesültem a családom részéről, sőt, engem tettek bűnbakká. Idegösszeomlás, 3 hónap pszichiártia, ebből az első 2 hét teljes szedálásban. Feljöttem a poklomból!
második: Enciről, a kislányomról kiderült, hogy autista.

KEA: Van olyan tulajdonságod, szokásod, amit nem szeretsz magadban? Ha igen, mi az, miért?

Uhh! A fentiek alapján pont nem látszik, de képtelen vagyok odafigyelni emberekre. Beszélgetek valakivel: ha számomra nem érdekes, amit mond, – de muszáj vele beszélgetni, mert pl túrázó vagy auti táboros, és rámborítja a negatív izéit, amihez nincs kedvem – akkor alig tudom az ásításomat leplezni. Ez nagyon gáz, megtanulnék viselkedni, csak nem tudom, hogyan. A másik véglet, amikor valakivel baromi érdekes dologról beszélgetek, és ez beindítja az agyamat. Szegénybe belefojtom a szót, mert cikáznak a fejemben a kérdések, amire mindenképp választ szeretnék! Ez pedig tönkrevágja a beszélgetést, mert utólag, amikor ezen kattog az agyam, rájövök, hogy egy csomó hasznos infóról lemaradtam….

NEM TUDOM MEGJEGYEZNI A NEVEKET!!! – és ahogy öregszem, ez úgy romlik.

KEA: Azok, akikkel dolgoztál már együtt, általában miket mondanak rólad?

Pont az idén egy visszatérő túrázó elhozott 3 barinőjét, akik még soha nem ültek kenuban. Útközben mondta nekik, hogy nem harap a néni, gyárilag ilyen nyers. Ez szóba is került, és megköszöntem. Egyre többet foglalkoztat az, hogyan is tudom kideríteni, hogyan látnak mások! Mindenki mosolyogva távozott, és jövőre jönnek családostól.

Az auti nyaralás után rengeteg köszönetet kaptam. A legzárkózottabbtól is! És engem dicsértek, mint embert! – na, most megint bőgök…
Na, most, hogy feljött ez a kérdés, meginterjúvoltam a titkárnőt a cégnél, egy egyesületi tagot az egyesületben és egy rendszeres túrázót:

 • határozott
 • karakán
 • segítőkész, csupa szív
 • NYERS! – „ha meló van és tolni kell told, ne rinyálj!”
KEA: Ha elmegyek hozzád, a programodra, mi fog velem történni?

Vízitúra: megtanulsz evezni (csak velem, csak te, mert minden résztvevővel egyesével megcsinálom…), csendben figyelni, madarakkal ismerkedni, iszapbirkózni, este nagyokat röhögni a tűz mellett, sátrat állítani. Kérhetsz szobát, lehetsz önellátó, főzhetünk közösen hozott alapanyagokból, de teljes ellátást is kaphatsz.

Auti tábor: amikor szülőként érkezel, valóban örülök, hogy jöttél. Már alig vártam ezt a pillanatot! Megmutatom a szobádat, segítünk kipakolni, felfedezni a környezetet. Elmesélem a programokat, amiből választhatsz, ami jól esik, amikor jól esik. Erről egy szép nagy táblázat van a falon. Bemutatom a felnőtt – törődőket. A masszőrt, a lelki segítőt, a terapeutákat, akikhez bármikor fordulhatsz tanácsért, segítségért. Megkérdezzük a gyermekeddel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. És elmondom, hogy most kérek elnézést, de miután már legalább 100x leírtam mindenki nevét mielőtt ideért, és 20x beszéltünk telefonon, akkor sem garantálom, hogy az utolsó nap előtt a fejembe verem a nevét. Ez gyári hiba nálam…

Amikor gyerekként érkezel, barátkozunk. Nem baj, ha nem szeretnél köszönni, vagy megmondani a neved. Hidd el, jó eséllyel eltalálom, hogy szeretnéd-e, ha segítenék, vagy megmutatnék valamit. Aztán végigmegyünk a csodahelyeken. Bebújunk a játék-sátorba, ahol az auti-spec fejlesztés lesz, megnézzük Marica néni szatyor medúzáját és flakon kutyáit, vagy akár kaphatsz azonnal egy mesét. Megismerkedünk a kutyusokkal és a szupi nyakörveikkel, megnézzük Gabi bácsi szupi hintáit és bújócska alagútjait, megmutatjuk a ping-pong asztalt, a kiserdőt, a vízesést, a kenukat. És ezekkel minden nap annyiszor játszhatsz, ahányszor kedved van! Megbeszéljük, hogy a konyhába bemenni veszélyes, ezért Tilos! A kaput mindig be kell zárni, de bármikor kimehetsz rajta, ha szólsz egy Tyúk-pólós felnőttnek, vagy anyáéknak, hogy elkísérhessenek. Azt is megmutatjuk, hogy tök szupi, amikor reggel egyedül kened meg a vajas vagy a lekváros kenyeredet! Sőt, még a tűzijátékot is te fogod csinálni – persze Tyúk segítséggel!

Konkrét infó a táborról, a 2021 évi Program, amit minimumként mindig tartani akarunk:

– 1. nap: kora délutántól  találkozó Sonkádon, a kisbukónál.
Ismerkedés, beköltözés, a környék felfedezése. Este a felnőtteknek önismereti színház.
– 2-3-4.nap: filléres fejlesztőjátékok készítése közösen, játék, mozgásterápia, bábterápia, festés, rajz, sarazás, dagonyázás, friss levegő, peca, strandolás, a bátrabbak kenuzhatnak is
– 5. nap: Könnyes búcsú, hazautazás.

Kiemelt programok a helyszínen, csak nekünk, folyamatosan, 3 napon keresztül! Mindezt úgy, hogy senkinek semmi nem kötelező…

Első este 18.00 tól ZINA (Gyarmati Ágnes) művésznő érkezik egy kis ön- és párismereti humorbombával a felnőttek részére.

Szülőknek:

 • Mák Irén: életvezetési tanácsadó: diagnózis, annak feldolgozása, beszélgessünk, játsszunk, ami a lelkedet nyomja – privátban is!
 • Magyar Anita gyógymasszőr: lazító, stresszoldó masszázsok mindenkinek.

Gyerkőcöknek:

 • Szőllősi Vincze Györgyi és Kemecsey Szilvia: autizmus-specifikus fejlesztés egyénileg és csoportosan
 • A Társalkotó Egyesület programjai:
  interaktív családi bábos program Világgá ment békák címen 45 perces játékos műsor.
  Metamorphoses alkotó- fejlesztő meseterápiás program gyerekeknek és/vagy felnőtteknek.
 • Mészáros Gábor: DSZIT (Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia) terapeuta
 • Kertész Ágota, Kertész Balázs: állatasszisztált, Kutyás Terápia
 • Magyar Anita gyógymasszőr: frissítő masszázsok 16 éven felüli gyerekeknek
 • Dezső Mariann: kézműveskedünk (1 nap)

És még 8 önkéntes tüsténkedett mindenfelé !

KEA: Szeretném támogatni a munkásságodat, mert nagyon sok értéket hordoz. Hogyan tehetem meg?
 • Jelentkezz egy meghirdetett vízitúrára, vagy szólj az ismerőseidnek, hogy minket válasszanak. A túrákból származó nyereséget 100%-ban az ÉLJ-Együtt Lenni Jó! családi fejlesztő élménynyaralásra fordítjuk!
 • Ajánld jel a személyi jövedelemadód 1 %-át
 • Szólj cégeknek, hogy outdoor csapatépítőket velünk is lebonyolíthatják. A szakmait is, a játékosat is, és a leeresztőset is…
 • támogass minket alkalmanként vagy rendszeresen átutalással
 • gyere önkénteskedni a családi élménynyaraláson
 • segíts marketingben, szövegírásban- adománygyűtésnél, weboldalnál, stb
KEA: Milyen terveid vannak 3-5 év múlva?
 • évente 10-12 db 60-80 fős vízitúra, – ehhez plusz személyzet megtalálása
 • évente 4 alkalommal az ország 4 pontján 7 napos ÉLJ – Együtt Lenni Jó!
 • megtanulok odafigyelni (lásd feljebb)
 • kommunikációs, és elengedős technikák elsajátítása a gyermekemmel és magammal kapcsolatban

Amikor ezek megvannak, a most majdnem kerek világom gömbölyű lesz, és jöhet bármi!

Mert a víz, az emberek feltöltenek! Csak legyen sátor, tábortűz, kenu, és legyen kikért zsonganom!

Az interjút Hornyák Mariann készítette.

Kapcsolat Anitához:

 +36 30/8683781
 anita@vizityuk.hu
 Nyíregyháza, Magyarország
www.vizityuk.hu

Ez is érdekes lehet...