Már hallak is: AZ MEG MI?

Valóban sokan alig ismerjük, mert “nincs ilyenre idő, lehetőség, pénz, elhullott libatoll…” vagy akármi is kelljen hozzá…

ab1d1ba888ca18ba19f53376ad6ec9cb--walt-disney-scrapbook

Mert mi is az az énidő? Amikor feltöltöm a kosárkáimat, a celláimat, az elemeimet vagy bármimet, amitől kedves leszek, türelmes leszek, nyugodt leszek. Az énidő célja, hogy levezessem a mindennapi feszültségeket, a súrlódásokat. Erre mindenkinek szüksége van. Nem csupán jár, hanem valódi alapszükséglet.

Ha mégsem kapjuk meg, akkor ki kell csalnunk! Kinek a hibája, hogy nincs énidőnk? A saját hibánk. Saját magunktól kell kicsalnunk, saját magunkat kell becsapnunk, legalább eleinte, mert sajnos hajlamosak vagyunk túlhajtani magunkat. Vagy úgy érezzük, nem érdemeljük meg, nem tehetjük meg, nem engedhetjük meg magunknak, hogy relaxálgatunk. Pedig DE!

Olvasd el ezt is! —->>> klikk : Tíz tipp a pihenésre és feltöltődésre alvás helyett

Mi a valódi, értékes énidő? Az, amikor igazán kikapcsolod a világot, amikor képes arra, hogy megéld a jelent. Ez a jóga. Ez a flow-élmény. Ez az, amikor átadod magad a pillanatnak. A lényeg, hogy közben ne bombázd az agyad extra ingerekkel. A tévézés nem jóga.

Mikor tudod megélni ezt? Akár csak pár percben?

  1. a klasszikus: elbújsz a wc-ben. Sokan sajnos fészbukozni bújnak el. Pedig 2 perc egyedül, amíg senki nem piszkál, kincset érhet. Persze, ha közben egy kisded van az öledben, és egy másik gyerek autópályásat játszik a fejeden, akkor nem fogod annyira érezni a zent. Bújj el jobban! Menj a spájzba, a garázsba, vagy vidd ki a szemetet. Lopj magadnak 2 percet minden reggel.
  2. a dolgos: mosogass kézzel. Vagy porszívózz, moss ablakot, végezz bármilyen házimunkát, amiben el tudsz merülni. Figyeld meg a habot a pohár szélén, kapcsold ki a gondolataidat, figyeld a habot. Kettő perc elég arra, hogy egyensúlyba kerülj, ha sokat gyakorlod. Mosogass olyankor, amikor a gyerekek, a család épp elvan néhány percig.
  3. a bulizós: indíts zenét, amiben el tudtok merülni mind, táncoljatok szabadon, akár sötétben körbe körbe. Az egyszerű ritmusos dobolás (akár egy műanyag edény alján) is meghozza ugyanezt a hangulatot.
  4. a kényesztetős: egy habfürdő vagy zuhany. Egyedül, csendben, melegben. Én erre éveket vártam az első fiam születésétől számítva. De elérkezett.
  5. a beszélgetős: egy pohár bor, kellemes zene, akár vacsora közben, beszélgetés – ez még utópia, de néha már tartott pár percig, két gyerekkel is. Bár a borozást még gyakorolni kell, azt még nem sikerült beépíteni.
  6. a túrázós: egy megfigyelő séta, amikor az a feladat, hogy az erdőben bizonyos dolgokat meg kell találni, meg kell hallani. Debrecenben szervezünk ilyeneket, lépjetek kapcsolatba az alapítvánnyal.
  7. az alkotós: a kézműveskedés, gyurmázás könnyen átbillenti az agy bal agyféltekét a jobbikba. Mert valójában ez a cél: kikapcsoljuk a bal agyféltekét. Ehhez pedig leginkább olyanokat kell csinálnunk, amiket a gyerekek maguk is élveznek. Tehát vegyük elő a jobbik eszünket!
  8. a játszós: szerepjátékozzunk. De úgy igazán! Bátorítsuk a gyermekeinket, hogy álljanak be és játszanak velünk! Dinó vs terepjáró vagy simán a baba elmegy a boltba…
  9. a rajzolós: a felnőtt szinezők fantasztikusan ki bírják kapcsolni az embert, ha adunk magunknak elég időt arra, hogy elmélyülhessünk. Ha nem vagy ceruzás, akkor scrapbooking, kalligráfia, gyöngyfűzés, sok-sok olyan lehetőség van, ami segít 0389705fdb5dda67c550e4feab5312ba--minden-the-badmegpihenni.

10. a tervezős: készítsünk menütervet, havi tervet, indítsunk el egy bullet journalt, amit kidekorálhatunk, telematricázhatunk. A lényeg, hogy szánjunk rá időt minden héten.

10 + 1 a mozgós: tornázzunk, jógázzunk, menjünk edzeni, vagy csak ugráljunk a youtube előtt az ingyenes vagy épp feliratkozós edzésvideókra vagy skype trénerekkel.

Az énidő, a lecsillapodás, az öngondoskodás a fejünkben zajlik. Teljesen mindegy, hol vagyunk, mit csinálunk. Szeretgetnünk kell magunkat, törődnünk kell magunkkal. Akkor megtaláljuk azt az egyensúlyt, amire vágyunk.

Válassz a listából kettőt és legyen az az újévi fogadalmad, hogy kipróbálod!

Szeretettel és zennel: Mariann

magyar web