SEN6

Ma Magyarországon hivatalosan nem diagnosztizálják a Szenzoros Feldolgozási Zavart.

Egy “más” huzalozással működő gyermeknek a következő lehetőségei vannak ma Magyarországon:

  1. Nulla, azaz semmi lehetőséget nem kap a fejlesztésre. Még családon belül is megmarad a neveletlen, félrenevelt, elkényesztetett kategóriában. Egész életében önmagát keresi, és zavartan, szorongva éli le az életét.
  2. Felismeri a szülő, hogy valami nem stimmel, elviszi – magán úton, mert fél a rendszertől – neurológushoz vagy gyógypedagógushoz, pszichológushoz, esetleg egy TSMT gyógytornászhoz, attól függően, hogy miben nyilvánul meg a legfőbb probléma. Magán úton kap a gyermek fejlesztést, jó eséllyel csendben integrálódik, mintha mise’ történt volna.
  3. Szülői kezdeményezésre a gyermek diagnózist kap, orvosi ellátást, fejlesztést kap, de nem kerül SNI kód a kartonjára, mert oktatási vonalon nem szerepel a rendszerben. Így kevés állami fejlesztés jár, gyakorlatilag semmi. A diagnózis a legtöbb esetben autizmus vagy ennek változatai, esetleg Asperger.
  4. Szülő nevelési tanácsadó megy, gyermek bekerül a rendszerbe, egy életre kap SNI kódot és orvosi diagnózisokat, fejlesztéseket, amelyek azért eléggé korlátozottak, a legtöbb intézményben nem érhetőek el, óriási a szakemberhiány. Egy örök bélyeget kap a gyermek, csak speciális iskolába kerülhet be, rosszabb esetben azonnal szegregálják. Akkor is ez marad a helyzet, ha akár már teljesen tünetmentessé vált, vagy az integrációt nehezítő tünetei enyhültek. SPD-vel ezt az utat választják a legkevesebben, mert itt is csak autizmus diagnózist vagy egy ingerkereső szenzoros gyerkőcnél esetleg ADHD diagnózist kap. Így a fejlesztések sem igazán neki szólnak, bár legalább nem ártanak.
  5. Az intézmény kezdeményezi az eljárást, a vizsgálatokat. Helyes diagnózis, megfelelő iskola vagy SPD-hez illő fejlesztés továbbra sincs állami keretek között.

Több verziót én még nem fedeztem fel, kérlek, írjátok meg, ha bármilyen csodamegoldás elkerülte a figyelmemet a szenzoros gyerkőceinket illetően!

Jah! tudom már! Azt felejtettem el, hogy lehet magántanuló vagy járhat alternatív, tandíjas intézménybe. Persze, ha a család bírja anyagilag. De várjatok! Nem, ezt sem az állami rendszertől kapjuk… hhmm… akkor mi van még?

sensory-processing-kids-occupational-therapy Ha szeretnél velünk beszélgetni, csatlakozz hozzánk a Facebookon! —- > SZENZOROS GYEREKEK SZÜLEINEK CSOPORTJA

Ha a magántanulásról, a Debreceni Kék Erdő Tanulókör érdekel, akkor pedig ITT találsz meg bennünket a KÉK ERDŐ TANULÓKÖR Facebook csoportjában.