Sok bloggertől hallom azt, hogy nem hajlandóak leírni márkákat, nem ajánlanak cégeket ingyen. Mert az ugye reklám. És azért a cég fizessen. Nekem nincs időm, energiám, kedvem ezekkel a cégekkel megállapodásokat kikönyörögni, szóval teljesen rendhagyó módon most jöjjön egy sor márkanév. Tudom, ingyenreklám, és nem kéne, de a szükség nagy úr, és most sokak írtak már nekem, hogy diétáznának, de konkrétan hogyan kellene is elkezdeniük, az rejtély. Tehát, vágjunk is bele!

Recepteket kérteket, én azt ígértem, de valójában mégis megszegem az ígéretem, mert nem tudok recepteket. Én nem vagyok gasztroblogger, nem tudok szakácskönyvet írni, még a mérlegemben se cseréltem elemet már vagy egy éve, így a mennyiségekről sincs semmi fogalmam. De őszintén? Erre nincs is szükség. A lényeg nem a hány gramm, hanem az, hogy megtanuljuk az új alapanyagokat kezelni. Nincs szükség új receptekre, nem kell bevezetni új ételeket. Csak másból kell elkészíteni ugyanazt.

A legtöbbet emlegetett kedvenc: a bundáskenyér.

Gluténmentes kenyeret használok, vagy zsömlét, és szépen felszeletelem őket. Vagy megkérem a férjemet, mert én elég béna vagyok, és vagy lyukas vagy ferde minden szelet. Néha már a fiam is rámszól, hogy inkább szóljak Apának… ez van. Ha tudsz szépen szeletelni, hajrá, nálunk fontos, hogy tökéletes alakja legyen, szimmetrikus, és egyenletes. Ebben a párom profi!

Kikeverem a csicseriborsólisztet vagy sárgaborsólisztet vízzel, de adhatok hozzá pici növényi tejet is. Sózom, és akár fűszerezheted is, nálunk a zöldfűszerek még nem szimpi cimborák. Ha már szép palacsintatésztám van, akkor mártogatom, áztatom a kenyérkéimet, gyönyörködöm szép formájukban, majd zsírban kisütöm őket. Hát ennyi. A lényeg, hogy a csicseri tökéletesen viselkedik tojás helyett. Panírozásnál is remek!

Én az Éden termékeket vásárolom, de Szafi lisztjei is tökéletesek. Hagyományos boltban nem vásárolok ilyen termékeket, mert nem tudom, milyen üzemben készültek, félek a keresztszennyeződéstől. A Natur- Téka webshopjában vásárolok, de bármelyik mentes webshop, akár a Szafié, akár másé is megteszi. Szafinál van törzsvásárlói kedvezmény is.

A kenyérsütésben csalok, még nem vagyok azon a szinten, hogy magamnak keverjem ki a liszteket, így megveszem a Szafi világos kenyér lisztkeverékét, két perc alatt kikeverem, és már formázom is. Citrom, víz és só kell hozzá. Nagyon egyszerű. Ma pont egy újfajta lisztkeveréket próbáltam ki, de mivel élesztős, nem fogjuk sokat használni. Pedig csuda finom, és jól is néz ki, a fiúk imádták. Ez a Nutri Free Mix per Pane keverék. A Mímen kenyérliszt is élesztős, de lehet belőle kalácsot is készíteni könnyedén és isteni finom… persze csak ritkán megy nálunk, már hónapok óta nem csináltam. Egyszerűen az élesztő nem jó nekünk.

Az alapanyagokat érdemes figyelni. Ne gyorsan lebomló szénhidrátokkal, adalékanyagokkal legyen tele, hanem értékes tápanyaggal, mint például a köles vagy hajdina. A hajdina íze mondjuk nekünk elsőre durva volt, konkrétan mindenki köpködte ki a hajdinából készült istenien kinéző csokismuffinokat. De azóta lassan kezdjük megszokni. Ha valaki csak gluténmentesen akar táplálkozni, akkor is érdemes odafigyelnie a cukrok miatt. De aki bélgyógyító diétába fog, és nem akar egész életében betegen élni, annak ennél sokkal összetettebben kell erre az étrendre gondolni, és komolyabb felkészülést, vizsgálatokat igényel.

Tehát kenyérnél a Burján Szafi termékei megfelelőek nekünk. A Mester Család termékei, a Schar termékek és az ezekhez hasonlóak nem. Ettől függetlenül előfordul néha nagy ritkán, hogy a polcon terem egy Barbara csokis keksz vagy egy Mester péksüti, de igyekszünk elkerülni.

Müzliből például találtunk olyat, amely csak babból készült, de ugyanolyan pufinak néz ki, és csokis, mint a hagyományos. Sajnos ilyet Magyarországon még nem láttam. A Cerbona mentes szeletei azonban nekem már mentették meg a józan eszem, amikor vacsoraidőben még a suliban voltam órán.

Mi most már néha fogyasztunk kukoricát, így nem vészes, és már nem diéta hiba, ha valami tartalmazza, de tényleg nem szeretném, ha heti rendszerességgel jelen lenne az étrendünkben.

Édesanyám a Mímen liszteket használja. Ő ezzel tanult meg finomakat készíteni, és szerintem már az is fantasztikus, hogy ilyen ügyesen próbálkozik. Konkrétan finomabbakat süt, mint amiket valaha bárhol is kóstoltam.

Főzésben egyébként igyekszek sok alapból mentes ételt készíteni: töltött káposzta, sült hús párolt kölessel, rakott karfiol, gulyásleves, babgulyás, brokkoli krémleves, paprikás krumpli (lehet csicsókából és/vagy batátából készíteni), pörkölt csicseri tésztával,… és ami számomra megdöbbentő: a fiam megszerette a tepertőt, így már a zsírt is házilag készítem. Ezekről egy éve még álmodni se mertem.

Ha van kérdésed, írj bátran! Szívesen válaszolok rá, akár itt kommentben 🙂

Ha pedig olvasnál még arról, hogyan vágtunk mi bele a diétába, és tudsz angolul, ajánlom szeretettel a könyvemet, amit Amazonon találsz meg itt.

Üdvözlettel,

Mariann