Fogadjátok szeretettel a Mesélő Jelek második vendégposztját:

A babajelbeszéd több, mint 40 éves múltra tekint vissza. Ez egy korai kommunikációs
módszer, mely a baba és a szülő közti – beszéd előtti – kommunikációt egészíti ki. Kevesebb sírást, frusztrációt; nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb kapcsolatot eredményez a szülő és gyermeke között.
A módszer alapja a beszéd előtt természetese módon működő nonverbális kommunikáció.
Ezt egészítjük ki úgy, hogy a hangzó beszéd mellé kézjeleket mutatunk a gyermeknek, aki így könnyebben érti a körülötte lévő dolgok jelentését, (beszédértést támogatjuk), majd az utánzással elsajátítja az adott szóhoz tartozó babajelet. Amikor pedig szüksége van rá,
ezekkel tudja jelezni a szülő felé igényeit, szükségleteit, gondolatait. A baba ki tudja fejezni szükségleteit, érzelmeit, akaratát, gondolatait.
Számos fejlődési területre gyakorolt jótékony fejlesztő hatása ismert, azonban a
legfontosabb mégis az édesanyával/szülőkkel történő gördülékenyebb kommunikáció,
megértés, megértettség, azáltal egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb baba-szülő kapcsolat, érzelmi biztonság megélése.

Milyen gyakorlati helyzetekben ad segítséget a babajelbeszéd a baba – szülő
kapcsolatában?

Napi rutin, rendszeres tevékenységek
Születéstől fogva alakítható néhány fix pont a nap során, melyre odafigyelünk, és a
babánknak stabilitást, biztonságérzetet, ezáltal nagyobb nyugalmat ad. Pl. minden este a
fürdés után jön a vacsora, majd lefekvés következik.
Szakemberek szerint rendkívül fontosak ezek a gyermek életében. Ha nem is 100%-osan
tartjuk be, érdemes néhány fix rítushoz igazítani a baba napját. Ezek mellé már 3-4 hónapos kortól kezdjük el a legfontosabb babajelek használatát, hogy a baba ismerkedhessen velük. Amikor a gyermek képes lesz az utánzásra, készen áll arra is, hogy a babajeleket megtanulja. Ez körülbelül az 5 és 7 hónap körüli időszakra tehető, de minden csecsemőnél más a fejlődés üteme.

Megértés
A babajelekkel be tudjuk vonni őket a tevékenységekbe, mely sikerélményt ad. Az első
időkben a könnyebb megértés a cél, hogy hamarabb megértse, mi és miért történik. Ehhez úgy tudunk hozzájárulni, hogy a választékos magyarázat mellé, az egyszerű és egyértelmű dolgokat jeleljük.

Részvétel, sikerélmény
Ezután, amikor már elsajátított babajeleket, nem csak figyel, és ért, de tevékenyen rész tud venni ezekben, sőt, sikerélménnyel vesz részt, ami sok helyzetben a sírás helyett örömteli tevékenységbe fordulhat át. Pl. ha meg tudja mutatni ő is, hogy éhes, vagy most mit fogunk enni, és azt, hogy evés előtt megmossuk a kezünket, mindjárt nagyobb örömmel vesz részt, hiszen játékba ágyaztuk a tevékenységet. A babajelelés számukra játék, az édesanyának pedig egy állandó ötlet arra, hogy érdekesebbé váljanak napi dolgok, vagy „muszáj” feladatok.

meselo_jelelos-136

Saját igényeinek kifejezése
Sokszor azért sír a babánk, mert bár „kézzel-lábbal” vagy épp rámutatással, hümmögéssel igyekszik tudtunkra adni, mit szeretne, ez nem mindig sikerül. Kis türelem után sokszor jön a frusztráció érzése, ami sírással, súlyosabb esetekben dühkitöréssel párosul. Ezen szituációk nagy részét ki tudjuk védeni, és elkerülni a játékos babajelbeszéddel, hiszen ha megismertetjük babánkkal a napi tevékenységek, dolgok, érzések, szükségletek babajeleit, egyre egyszerűbben tudja kifejezni magát, ami számára biztonságérzetet ad, és bátorságot ahhoz, hogy egyre többet kommunikáljon. Nő az önbizalma, és a nyelvi készségeit, beszédfejlődését is támogatjuk ezáltal.

Érzelmek
Az érzelmek kifejezésében is nagy segítség. Még mi felnőttek is nehezen fejezzük ki, adjuk ki magunkból megfelelő módon érzelmeinket. A gyermekeknek, babáknak még jobban segítenünk kell ebben. Támogatnunk kell azzal, hogy mellette vagyunk, segítünk neki kifejezni szavakkal, amit érez, és a babajelekkel kísérve megtanulhatják már szavak nélkül is kifejezni a szeretetet, megjelölni saját magukat, vagy más személyeket. Ezek egy beszéd előtt álló gyermeknek rendkívül fontosak, hiszen van, amikor már nagyon szeretné magát kifejezni a gyermek, de ha még nem áll készen a beszédre, várni kell. 1 éves kor felett pedig már rengeteg mondanivalójuk lesz, amit bizony segítenünk kell nekik, hogy ki tudjanak fejezni, mi pedig megértsünk.

A felnőtt, a szülő kompetensebb lesz
Ahogy haladunk a babajelelés útján, bizony nem csak a gyermek helyzetét könnyíti meg,
hanem a szülőnek is nagyobb magabiztosságot ad. Ha azt tapasztalom szülőként, hogy van egy eszköz a kezemben, kezünkben, amivel bizonyos helyzetekben biztosan meg tudom érteni a gyermekem igényeit, nekem is biztonságérzetet ad. Anyaként, apaként
kompetensebbnek érzem magam szülői mivoltomban, mert képes vagyok hatékonyan
reagálni gyermekem jelzéseire, igényeire.

Néhány példa, amikor használhatjuk a babajeleket a nap során:
étkezés, evés, ivás, kézmosás, öltözködés, ébredés, pelenka csere, bilizés, fürdés, lefekvés,
játéktevékenységek, ablakon nézegetés, könyvnézegetés, mondókázás, éneklés, kinti séta,
autózás, vásárlás, stb.

Nyéki Márta
pedagógus, babajelbeszéd oktató
Mesélő Jelek™ Program
www.meselojelek.hu