A szelektív mutizmus kezelésére létezik konkrét módszer?

Somosi Melinda cikkében elolvashatjátok, hogy mi a helyzet jelenleg Magyarországon a szelektív mutizmus témáját illetően.

Választ kaphattok arra, hogy a felismerés után mi a következő lépés. Hol keress segítséget, kihez fordulj? Hogyan kezeld, hogy a gyermeked nem beszél, vagy csak bizonyos helyzetekben nem beszél?

“A lelki betegségek többségénél, így a szelektív mutizmus esetében is a kiváltó ok megtalálása a fő szempont, illetve a bizonytalansági faktorok lépésről-lépésre való megszüntetése. Ezekkel az apró, leheletnyi lépésekkel lehet pozitív eredményt elérni, amivel a gyermek szorongása csökken, biztonságérzete pedig növekszik.”

Ez a kis részlet a cikkből rámutat, hogy ezek a gyerekek nagyon érzékenyen reagálnak a környezetükre és emiatt is fontos, hogy minél pontosabban be tudjátok azonosítani a probléma kiváltó okát és csak ezután lehet próbálkozni a megoldási lehetőségekkel.

Melinda előző cikkét itt olvashatjátok el, a weboldalát pedig itt tudjátok böngészni.

Készítsetek magatoknak egy finom kávét vagy teát, kuckózzatok be egy kényelmes fotelbe és olvassátok el az alábbi cikket.

 

Létezik konkrét módszer a szelektív mutizmus kezelésére?